Ce probleme la instalatii electrice pot exista acasa?
Atunci cand vine vorba despre instalatii electrice, acestea sunt importante atat acasa cat si in alte cladiri. Aici ne putem referi la cladiri de birouri, cladiri comerciale, industriale sau cladiri ale institutiilor statului.
Aceste instalatii reprezinta sistemul de cabluri, prize si aparate care permit transportul si utilizarea energiei electrice intr-o cladire. O astfel de cladire este necesara pentru a putea folosi aparatele electrice si electrocasnice, si pentru a putea aprinde corpurile de iluminat.
Instalatiile electrice insa, odata cu trecerea timpului se pot confrunta cu mai multe probleme, iar in randurile de mai jos puteti descoperi care sunt acestea. Vom trece in revista problemele aparute la instalatiile electrice de acasa in general, deoarece aici apar cel mai adesea problemele.
Problemele unei instalatii electrice de acasa
Problemele electrice de acasa pot fi incredibil de frustrante. Acestea pot duce la pierderea puterii, tehnologia perturbata, incapacitatea de a indeplini sarcini specifice.
Si mai periculos este faptul ca aceste probleme pot duce la situatii riscante si daunatoare. In continuare va sunt enumerate unele dintre cele mai comune astfel de probleme cu care va puteti confrunta si dumneavoastra, acasa:
1. Circuite supraincarcate
O suprasarcina a circuitului apare atunci cand prea multe aparate sunt conectate la acelasi circuit. De exemplu, daca aveti un circuit dedicat unui cuptor electric, conectarea simultana a cuptorului si a unei plite electrice va supraincarca capacitatea circuitului.
Conectarea prea multor aparate la acelasi circuit poate cauza supraincarcarea circuitului si astfel poate sa sara siguranta de la tabloul electric.
Un alt mod in care un circuit se supraincarca, este atunci cand circuitul este supraincarcat cu un curent nominal mai mare decat cel al intreruptorului. De asemenea, si in acest caz poate sa sara siguranta de la tabloul electric.
Daca fixati un bec cu o putere mare pe un corp de iluminat care accepta becuri cu putere redusa, temperatura ridicata a becului ar putea topi soclul si izolatia din corp. Astfel, va avea loc formarea de scantei intre fire si rezultand un incendiu electric.
Chiar daca scoateti becul, priza si cablurile vor fi deja deteriorate. Asigurati-va intotdeauna conformitatea intre bec si puterea fitingului pentru a evita deteriorarea dispozitivului. Daca corpul de iluminat nu prezinta un marcaj pentru puterea de utilizat, utilizati un bec cu o putere maxima de 60 de wati, pentru a fi in siguranta.
Ca sfat util, asigurati-va ca nu supraincarcati dispozitivele electrice, evitand conectarea prea multor dispozitive electrice la aceeasi priza. Sarcinile in exces nu numai ca pot supraincarca circuitele electrice, dar pot si deteriora echipamentele electrice.
Retineti si ca supraincarcarile circuitelor sunt o cauza frecventa a incendiilor electrice, de aceea este esentiala mentinerea sistemelor electrice intr-o stare buna.
2. Lumini intermitente
Cand vine vorba despre probleme la instalatii electrice, ne gandim adesea si la luminile intermitente. In general, supratensiunile de inalta tensiune, conexiunile slabite sau cablarea defectuoasa pot cauza palpairea corpurilor de iluminat si diminuarea iesirii luminii. In plus, echipamentele electrice mai vechi si invechite pot cauza defectiuni sau diminuarea luminii si palpairea.
Adesea, in locuintele mai vechi, cablajul se deterioreaza in timp, provoaca defectiuni si necesita inlocuire. De asemenea, corpurile de iluminat vechi care se apropie de sfarsitul vietii pot face ca luminile sa palpaie sau sa se estompeze si sa necesite inlocuire.
Pentru a remedia problema, puteti inlocui sursa de alimentare cu o sursa de alimentare „inteligenta”. Aceste surse de alimentare monitorizeaza nivelurile de curent si tensiune din sursa de alimentare si le regleaza dupa cum este necesar.
De asemenea, puteti instala intrerupatoare de intensitate. Acestea impiedica varfurile de tensiune inainte sa afecteze luminile, sau puteti sa utilizati senzori de miscare cu CFL si LED-uri.
Toate acestea ar trebui insa sa fie instalate de o firma de specialitate sau de un electrician autorizat ANRE. Acestia sunt experti in lucrari cand vine vorba despre instalatii electrice, si va pot ajuta, si in cazul problemei anterior mentionata, dar si cand apar alte probleme electrice.