Ce rol indeplineste un aerator si dispenser electric?
Cu siguranta, nu toate persoanele care beau vin, stiu ce este un aerator si dispenser electric pentru vin. Persoanele pasionate de degustarea vinurilor insa, stiu ce sunt aceste accesorii pentru vin, stiu ce rol indeplinesc si stiu cum sa le foloseasca.
Despre aceste accesorii pentru vin, pe care un somalier le cunoaste si le utilizeaza, vom discuta in randurile de mai jos. Informatiile pe care le veti descoperi sunt foarte interesante, iar recomandarea noastra este sa cititi pana la final.
Rolul unui aerator si dispenser electric
In cei mai simpli termeni, scopul unui aerator de vin este de a forta vinul sa interactioneze cu aerul pentru a accelera oxidarea si evaporarea. Face acest lucru prin trimiterea vinului printr-o palnie de oxigen sub presiune.
Prin expunerea vinului la niveluri nenaturale de oxigen, compusii din vin care sunt susceptibili la oxidare sufera o reactie chimica. Este aceeasi reactie chimica care are loc atunci cand fructele devin din tinere, prea coapte. Unul dintre acei compusi sensibili la oxidare este etanolul sau alcoolul.
O parte din etanol este transformat in acetaldehida si acid acetic, ceea ce reduce caracteristicile puternice, medicinale sau vegetale care se observa cel mai mult in buchetul vinului.
in plus…
Evaporarea este a doua reactie chimica importanta pe care o accelereaza aeratoarele de vin. Doi dintre compusii instabili din vin, etanolul si sulfitii, sunt primii care se evapora. Etanolul este desigur in vin, din cauza continutului de alcool.
Si sulfitii sunt introdusi in mod intentionat in vin pentru a controla microbii si a preveni supraoxidarea in procesul de vinificatie. Desi ambele sunt cruciale pentru productia de vin, exista intotdeauna molecule suplimentare din ele care plutesc liber si pot fi indepartate.
Ganditi-va la asta nu ca la schimbarea caracterului vinului, ci ca la ingrijirea vinului. Luand ceea ce este deja acolo si facandu-l cat mai placut si organizat posibil.
Prin accelerarea evaporarii, etanolul si sulfitii se indreapta spre cer si reduc aspectele medicinale si sulfurice ale aromei si aromei vinului.
Cum se foloseste un aerator pentru vin?
Dupa ce ati descoperit deja atat de multe lucruri despre ce rol indeplineste un aerator si dispenser electric pentru vin, probabil doriti sa aflati cum se foloseste acesta. Exista trei moduri principale de a aerisi vinul.
Primul este cel mai simplu, pentru ca trebuie doar sa-l invartiti in pahar de cateva ori. Aceasta procedura simpla, mareste suprafata vinului si incurajeaza atat oxidarea, cat si evaporarea.
Al doilea este sa inveti cum sa decantati vinul folosind un decantor, care este un vas de sticla conceput special pentru a creste suprafata unui vin si a activa oxidarea si evaporarea.
In cele din urma, puteti folosi un aerator pentru vin, care face acelasi lucru, dar accelereaza procesul prin utilizarea oxigenului sub presiune. Modul in care utilizati un aerator de vin depinde de tipul de aerator pe care il aveti.
Un aerator de vin portabil este un vas mic fie tinut, fie plasat deasupra unui pahar de vin, Vinul este turnat in vas, unde trece printr-o camera de aerisire si iese in pahar. Pentru a folosi unul, doar turnati vinul in el, avand grija sa nu turnati prea mult deodata.
De obicei, vinul curge din aerator mai lent decat toarna o persoana obisnuita, asa ca asigurati-va ca nu exista preaplin.
Se poate folosi si un dop de sticla sau un aerator de turnare a vinului care este montat pe o sticla de vin deschisa, ca un turnator rapid pe o sticla de lichior.
Aerator si Dispenser Electric – Cand dopul este introdus in sticla de vin deschisa si vinul este turnat, acesta trece prin aerator si iese in pahar. Folosirea acestuia este la fel de usoara ca sa pui dopul pe sticla si sa torni vin.