Spre ce pompe de caldura ar trebui sa ma orientez?
Atunci cand cautati o solutie eficienta pentru a va incalzi si raci locuinta, va puteti orienta spre pompe de caldura. Pompele de caldura sunt potrivite pentru toate tipurile de locuinte. Este un mit comun al pompei de caldura ca anumite tipuri de case nu pot avea pompe de caldura instalate.
Tipul de pompa de caldura care se potriveste casei dumneavoastra se reduce de obicei la bugetul de care dispuneti si la spatiul de care dispuneti. Veti descoperi in continuare mai multe informatii despre aceste echipamente deosebit de eficiente pentru orice casa.
Pompe de caldura: Prezentare pe scurt
Pompele de caldura reprezinta in clipa de fata, solutia perfecta pentru a incalzi si raci orice locuinta sau alta cladire. Acestea nu folosesc combustibilii pentru a incalzi locuinta, ci muta caldura din mediul interior catre exterior, si invers (in functie de ce doriti sa obtineti, racire sau incalzire). Sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat alte sisteme de incalzire si racire a locuintei.
Ce tip de pompa de caldura sa aleg?
Exista mai multe categorii de pompe de caldura spre care proprietarii isi pot indrepta atentia. Vom vedea in cele ce urmeaza care sunt acestea, si veti descoperi informatii utile despre fiecare.
1. Pompa de caldura cu sursa de aer
Pompele de caldura cu sursa de aer sunt cel mai comun tip de pompa de caldura casnica, si sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de locuinte. Sunt relativ mici si mai ieftin de instalat decat alte tipuri de pompe de caldura.
Pompa de caldura este furnizata in mod normal ca un „monobloc” care se afla in afara casei. Unitatea de pompa de caldura are dimensiunea a doua pubele cu roti una langa alta.
2. Pompele de caldura cu sursa de sol
Pompele de caldura cu sursa de sol sunt mai potrivite pentru cei care au o gradina mare sau un spatiu in aer liber pentru a rula o bucla de tevi subterane sau pentru a fora solul. Acestea tind sa fie mai eficiente decat pompele de caldura cu aer, dar sunt considerabil mai scumpe de instalat.
Pentru toate pompele de caldura aveti nevoie de spatiu pentru a pune un boiler de apa calda, ideal in interiorul casei. Incalzirea prin pardoseala functioneaza de obicei bine pentru pompele de caldura.
Poate fi necesar sa modernizati orice calorifere pentru a avea o suprafata mai mare, care sunt potrivite pentru pompele de caldura.
3. Pompa de caldura asistate solar
Pompele de caldura asistate solar utilizeaza panouri solare pentru a transforma lumina soarelui in energie termica pentru a incalzi agentul frigorific, sustinand pompa de caldura.
4. Pompa de caldura hibride
In ceea ce priveste pompele de caldura hibride, este important sa facem o precizare importanta. Acestea sunt singurele care va permit sa utilizati o pompa de caldura alaturi de un cazan pe combustibili fosili.
5. Pompa de caldura cu sursa de apa
Pompele de caldura cu sursa de apa absorb caldura de la sursele de apa din apropiere, cum ar fi lacuri si rauri, si sunt de altfel, similare cu pompele de caldura din sursele solului.
6. Pompa de caldura cu aer evacuat
Pompele de caldura cu aer evacuat extrag caldura din aerul de ventilatie pe masura ce acesta paraseste cladirea, captand caldura care altfel s-ar pierde.
7. Pompa de caldura in cascada
Pompele de caldura in cascada permit mai multor unitati de caldura sa functioneze impreuna pentru casele cu cerinte mari de caldura.
Asadar, acestea sunt optiunile de luat in considerare in momentul in care vine vorba despre achizitia unei pompe de caldura pentru a va raci si pentru a va racori locuinta. Cel mai indicat este sa va consultati cu un instalator experimentat. Acesta va poate explica spre ce pompa de caldura este recomandat sa va orientati, dar si care sunt argumentele sale.